Saturday 17 February 2007

Malo o filmu...V

Zadnje vrijeme prosao sam kroz (jos uvijek prolazim) azijatsku kinematografiju prosle godine, prvenstveno korejske filmove, razlicitog zanra, pa da napisem par recenica:

FEARLESS-Kineski. Baziran na istorijskom liku, poznatom kineskom kung-fu (martial arts) majstoru svog vremena (zaboravio ime), a tumaci ga Jet Li. Smjesten u Shanghai, pocetak 2o-tog vijeka, borba sa samim sobom, nacionalni ponos i sve ostalo sto ide uz to, Fearless je dobro uradjen i zanimljiv film svog zanra.

THE HOST- Korejski. Ovo je mjesavina horora, fantazije, komedije i drame. Takodjer, istinit dogadjaj, posluzio je kao tema filma, bacanje otrovne supstance u rijeku i zataskivanje istog. Film te drzi, kao sto spomenuh, zanrovi se mijenjaju, zanimljiv je, mada malo predugacak (po mom misljenju), pa se interes pred kraj gubi. Nije los za pogledati.

BITERSWEET LIFE- Korejski. Odlican akcioni film. Glavni lik je enforser(kako se na nasem kaze?), gazda mu daje zadatak, on ga ne slusa, stvari odlaze krivim tokom...Preporucujem.

WELCOME TO DONGMAKGOL- Korejski. Dragulj. Jedan od najboljih sto gledah. Drama i komedija, ali tako suptilno uradjena, da se gleda u dahu. Dvije grupe vojnika zaracenih strana, sjever i jug Koreje, nadju se zajedno u zabitom selu koji zivi svoj zivot i pojma nema da rat uopste postoji. Na momente vise nego komicno, na momente tragicno, film je prica o ljubavi, idealima, zabludama, sudbini...Ovo se mora pogledati.

No comments: