Sunday 7 September 2008

In memoriam

Sinoc, u 44-toj godini, umro je Dino Dvornik.
Bas sam se neugodno iznenadio. Za njega su uvijek bile vezane price u kojima je konzumiranje droge i raznih opijata cesto bilo spominjano, ali, nikad ne bih ocekivao da ce tako umrijeti. Odnosno, i ne znam sta je zvanicni uzrok smrti. Ovo sto citam jos su uvijek samo nagadjanja. Zvanicno, jos nista sa sigurnoscu se ne zna.

Sta reci o Dini, sada, kada ga vise nema, a da ne bude samo sturi izraz saucesca?
Dino je osobena licnost nasih prostora. Bio je preteca necega sto ce se zvati hip-hop, acid jazz, funky, plesna muzika...ponekad namcorast, plah, uvijek emotivac. Voljeli ga ili ne, njegova muzicka ostavstina, neizmjerna je.

Mislim da sam ga jednom gledao, bilo je to u basti "Piketa"(legendarni tuzlanski kafic...op.a) kada je raja poslije koncerta djecacki,bezuspjesno, imitirala njegove scenske pokrete. Sad mi je to sve i malo smijesno, sta ces, godine su prosle , misli naviru obavijene u slatkastu foliju nostalgije.

Da ne idem dalje. Bez pretjerivanja, Dino je obiljezio jednu generaciju, mene, tebe, nas. Udri jace manijace. Neka ti je laka zemlja...ti si nam u mislima.

No comments: