Sunday 16 November 2008

Kao da je bilo nekad

Naziv je dokumentarnog filma o prerano preminulim clanovima Ekatarine Velike. Danas sam odgledao zadnji dio i naravno, po obicaju, sve mi se sastavilo. Zasto ja pronalazim stvari koje me opterecuju? Sta je ovo? Net mazohizam? Zasto se stalno vracam u proslost? Zasto moj fokus ne pronalazi sadasnjost?

Ne mogu reci da sam kao tinejdzer puko na EKV. Nisam, jer vrijeme se odrastanje mjeri minutama, mijenja iz dana u dan, a ti zajedno s njim.
EKV, kakvi su ovo tekstovi? Zasto je muzika mracna? Pa nisam ja francuski ekspresionista 18-tog stoljeca, meni je godina 15 i treba mi malo alkohola i jednostavnost stiha. Meni se sve to cinilo pretenciozno, ja sam samo dijete, nisam shvacao, zato ih nisam ni volio. Lakse mi je bilo reci:"...uzas je moja furka...".

Ipak, sazrijevas ( to su one minute i dani sa pocetka maila), istrazujes, prihvatas i odbacujes. I osjetio sam kasnije EKV, ali sam i nehotice (ili hotice, ako postoji ova rijec) bio uvucen u svoju samotnjacku cahuru adolescencije. Budi sam na ulici, budi sam. Je li to prokletstvo EKV? Taj nekakav nihilizam? Je li ovo teska rijec? Pogled na svijet, bilo bi lakse objasnjenje.
Sada sam zreo covjek i ne otvaram se lako. Misli me razne prekriju, deprimiram se. Korisitim svoje budalastine kao odbrambeni mehanizam , ali ni one nisu trajno rjesenje. Dodju kratki dani, dokumentarni filmovi i sjecanja. Sjeta me nagriza...

Nesto mi se zadnje vrijeme pusi, a prestao sam prije osam godina. Nesto mi se trazi dim , ma stavio bih pola kutije cigara u usta, brojkama njih deset. Zapalio, uvlacio nikotinski otrov sve dok se pluca u minijaturnu termoelektranu olaksanja ne bi pretvorila.
Evo me, poceo sam opet srat, a htio sam samo reci nesto o EKV.
Kao, satro, naci cu istomisljenike i bice mi lakse. Ovo je samo bezuspjesan pokusaj da kazem nesto neizrecivo. Jebem ti net i blog i mene u njemu. Mali covjek zeli preko crte. Sutra je ponedjeljak...

10 comments:

Anonymous said...

To je valjda zal za sretnim i bezbriznim danima koji su iza nas. Ali proslost valjda treba pustiti, jer nas sladunjavi okus iste moze sputati...Isti sam ti takav, ali ne pusim :)

sretno dijete said...

Vozdra Sarlo,

Zasto nam se proslost uvijek cini bezbrizna i sretna? Onda nesto nije u redu sa sadasnjoscu.

Ne pusim niti ja, godina je osma, ali jednu bih sada rado smirio...

Pozdrav
SD

Anonymous said...

Vozdra,

pa valjda zato sto nismo preuzimali odgovornost, tj nismo ni trebali, neko je drugi to za nas cinio. Ipak uteknem u taj neki period, makar virtuelno, mada me baca u depru.. Gledacu da se otarasim toga :)
Life if good ako su pravi ljudi oko nas!

sretno dijete said...

Kazem zeni:"...hajd' da gledas sa mnom film...EKV...odrastanje...to smo mi...". Ona ce ti meni:
"Necu, dovoljno mi je sto vidim tebe ".

E, sad ce SD sebi jednu biljku zasadit ili onog Lamu Dalaja pocet citat. Pa ako ne bude biljka rasla, a Lama filozofir'o vise no sto treba, palim ja pola kutije cigara. Brojkama, njih deset...

Pozdrav
SD

Anonymous said...

ne, ne pali niti cigaru a ni sebe ;)
eeeej, kako bih bila prosta...al ne pristaje Alisi ;)

tih 80-ih nosise se bedzevi solidarnost(poljska) a onda mur kad te vidi sa bedzom, dodje i otkine, hehe...i zapreti i nanu naninu...eh juga. nema je vise.
moram priznati da nisam imala veze sa ciom
malena

sretno dijete said...

Tih 80-tih ja sam ispisao moj prvi grafit (kljucem od stana), na zidu haustoru zgrade..Uriah Heep...hahahaha.

Dobro da me nije uhvatio (mada je pomno istrazivao)predsjednik kucnog savjeta. Ti su bili opasnije od CIA...

Pozdrav malena
SD

P.S Kad sam ka mali poceo pusit, u fazonu je bila sarajevska Morava. Plava kutija bila, kad povuces dim vrhove guznih dlacica je palila...

Anonymous said...

ma ti si bio bas opasan sa tim kljucem, hahaha

neces verovati ali ja i dan danas imam predsednika kucnog saveta, ha

Znam da su bile crvena i plava morava a da dlake otpadaju nisam znala, hahahha.
e a moja prva cigara bila LD, plavi znak pitanja na beloj pozadini, stvarno intrigantna cigara, i dan danas se pitam sta znaci LD
malena

sretno dijete said...

Malena, LD stands for licni dohodak...hahaha.
Socijalizam nista nije slucaju prepustao.

LD nisam pusio, bijeli filter, a bijeli filter simbolizira sta djeco? Zenstvenost.
Doba je odrastanja, hoces da te neko od raje vidi sa bijelim filterom u ruci? Sta mislis kakav bi nadimak dobio?

Bila je i ona Morava u kartonskoj kutijici, plavo/crvena, mi smo je zvali djacka. Cuj, djacka, cigareta namjenjena samo za ucenike...hahaha.
A na Yorku je pisalo:"Sa cigaretom nisi sam". To je samo kod nas moglo biti.

P.S Od Drine sarajevske oci su iskakale...

Anonymous said...

ismejala sam se i jos se smejem...
pa ti si nesto danas osobito veseo

elaborirali smo duvan, dakle dlake otpadaju i oci iskacu e jos kljun da pocne rasti i pitam se na cega bi licili...molim te ne eksperimentisi, haha

poz SD
odoh se odmoriti, bas sam se ismejala, tenx
malena

sretno dijete said...

Naprotiv, veseo nisam, neka tjeskoba me davi, a najbolje se branim kada satirizujem stvari i samoga sebe. A i nevidljivi miris cigarete me davi.

Odoh ja napisati pricu o dimu...

Pozdrav
SD