Wednesday 29 July 2009

Kool thing

Ljeto u Vancouveru u punom je mahu. Aktivnosti se razne odrzavaju, vatromet je godisnji, plaze su pune, a prije neki dan u obliznjem parku koncert alternativnih nota je bio.
Izvodjaci mnogi, a meni najzanimljiviji, Sonic Youth. Na sam koncert nisam isao, ali, blizu njega rado sam se privukao i zvukovlje poznato odcejfio.

Svojevremeno, Sonic Youth su bili rodonacelnici alter-pravca koji se moze nazvati melodic noise. Moje druzenje sa njima zapocinje negdje pocetkom 90-tih, sa albumom Goo. Bili su nesto novo, obicnom mejnstrim uhu, neprihvatljivo. Slusao sam ih poluilegalno, sam, kod kuce. Ionako sam vec bio zigosan da sam ufuran, pa rekoh tiho, jebo mejnstrim , slusaj sta zelis, slusaj glas u sebi, slusaj drugacije, a ne druge ljude.
A sta sam drugo i mogao da slusam? Merlina i njegove cuskije, sidu i tumore? Plavi Orkestar i njihovog Saju kako utovara i istovara kola malena? Bajagu, zazmuri, 442 do Beograd, od Cejlona do Burme padaju kokosi i urme. Bez mene...
Sta cu da slusam kad su moji interesi uvijek bili strip, film, gluma, muzika, fudbal, dobra knjiga...Sta mogu da slusam, gdje da pripadam, koji poziv da odaberem kad mi mozak radi u zacaranom krugu tom. Sta cu da slusam kad uvjeris sebe (uz svestranu pomoc okoline) da je sve to hobi, da od toga, sto bi Hemon rekao, "nema hljeba". Sta?
Povlacenje u sebe i nada, ako bude srece, jednog dana proci ce te, a radit ces posao koji te zadovoljnim cini. Ali, ne prolazi, jos uvijek me drzi, jos uvijek nemam "hljebno zanimanje", jos uvijek nezadovoljstvo u meni je, jos uvijek trazim, a zrelost u meni tesko se nosi.
E, jebiga, sad ulazim malo dublje. Zaustavljam se. Poceo sam o koncertu da pricam, zar ne?

Rekoh, prije neki dan slusao sam Sonic Youth, uzivo. U camcu, na lokalnom jezeru, sa zenom svojom i rodicom njenom. I nekakav je srklet prosao kroz mene ili su to bili trnci uzbudjenja bez obzira na vrijeme, mjesto, godine. Ne znam...
Znam samo da je sunce bilo visoko, a nebo bez oblaka. Uz taktove sonicnog zvuka, lopoci su neprimjetno titrali na povrsini vodenoj. Kool thing...

4 comments:

Anonymous said...

4' 33'' John Cage
slučajnost ili s namerom? ko zna. 4'33'' jednako je ravno 273 sekunde ili apsolutnoj kelvinovoj nuli tj - 273C. sasvim ok. zar ne?
aloha od malene

ps odslusala kebru. losi su bili, bez snage, posebno kebra. jedva sam ga čula. boji se da glasno i razgovetno peva. skupio se ispred mikrofona i mrmlja sebi u bradu. tipičan NS sindrom.

sretno dijete said...

Joj, gdje me nadje s ovim Kelvinima, slabo sta ja od toga znam Malena. Jedva sam zapamtio da je 1 pound negdje oko pola kilograma...

Pozdrav
SD

P.S Ovdje pripeklo...

Anonymous said...

pa nema veze sto ne kapiras kelvine, rihtere i celzijuse...preracunala sam ti. nego jesi li odslusao 4'33''? uvek mozes da je slusas gde god da se nadjes :)
poz SD

ps I ovde pripeklo

sretno dijete said...

Da, odslusao sam J. Cage-a...4'33" bilo vruce ili ne, za njega i njemu lsicne uvijek se nadje vremena.

Pozdrav
SD