Wednesday, 16 September 2009

Virus

Napao me virus vrste nepoznate. Tako barem, nezvanicno, kaze gospodin doktor kad ne moze sa sigurnoscu potvrditi sta desava sa mnom. Zadnjih se dana osjecam lose.
Vrti mi se u glavi konstantno, slab sam, mucnina me prati. Traje to po nekoliko sati, pa me pusti. Mislio sam prvo da me je srklet safato, ali, izgleda da nije. I da jeste , kako bih mogao doktorima da objasnim sta me tisti.
Spavao sam lose, krevet se gubio ispod mene, znojem prekriven sam bio. Ustajem, zombijevski sporo, gledam lik u ogledalu sto bi kao trebao biti moj. Nije babi dobro.
Ostani ti kod kuce, bolje ti je.
Odlazim do obliznje walk-in clinic, sto bi kao trebalo na nasem biti: "...dobro nam dosao, sad cemo mi tebe prvog pregledati...", gdje cekam vise od sat vremena u polupraznom hodniku, ciji su zelenkasti zidovi oblijepljeni doktorskim diplomama, usiljenim osmjesima i omorinom.

Tu pocinjem, pored vrtoglavice i zivce da gubim. Taj predivan degradirajuci odnos pacijent-doktor, gdje ti niko ne govori nista, gdje si manji od makova zrna, gdje, sjedis, cutis, camis dok ne budes prozvan i upucen u neki drugi hodnik. Obican broj na listi za cekanje. Moja nemoc, potpuna je. Prosto zelim da iskocim iz svoje koze. Koja je uopste svrha walk-in klinika?
Uvode me u neku sobicu, metar sa metar, stetoskop , bijela plahta, kozni krevet i stolica. Dolazi doktor. Krvni pritisak, dobar. Pluca, ne fali im nista. Kasljes li? Ne kasljem. Jesi li stresan? Jesam. To mora da je neki virus. Evo ti uputnica za vadjenje krvi.

Nista meni doktor nije rekao. Sumnja da neki neznani virus remeti unutarnje uho, centar ravnoteze, sto izaziva povremene vrtoglavice. Mora da je to ona uzengija, tako se barem ja sjecam sa casova biologije. Kaze, nista za brigu, proci ce. Hvala do neba , pa i dalje. Odmah, lakse mi je. Cuj dijagnoze- proci ce? Masala pregleda zdravstvenog.
I sad sam sam samcat kod kuce, vrat me boli, oci su mi na pola koplja, misice ne osjecam, dosadno mi je. I nemam nikoga da popricam, a volio bih. I ostavljam rijeci na netu koje uskoro u beskraju nestati ce. Nije ni cudo sto mi se u glavi vrti.

No comments: