Monday 8 March 2010

The articles

Artikli, gramaticki receno, su oni clanovi, odredjeni i neodredjeni, one male rijeci sto se priljepe uz imenicu (the, a, an), i sto meni moje zivce mezete od kako znam za sebe i engleski jezik.
Moj mozak nikako da uprati ima li neko pravilo (garant ima, ali ko ce to pratit kad pises) ili jednostavno moras osjetiti zvucnost rijeci da bi i osjetio pravilnu upotrebu clana.
Drugim rijecima, sto vise mislim o njima kad pisem jos vise grijesim. A trebao bi da ne mislim nikako na clanove i samo pustiti misli da same lete. Ali...avaj.
Tamo gdje treba the, stavim a, tamo gdje ne treba nista stavim the, tamo gdje treba a stavim the, tamo gdje mislim da je an, kaze, preskoci. Pobudalit !
Ne dozovljavaju mi da se izrazim onako kao zelim, sprecavaju mi kreativnost spisateljsku, frustriraju me do bola, obeshrabruju me. I 'ajd ti sad pisi na engleskom.

Pisem ja i na engleskom, onako, za sebe, kratke price. Bolje mi je da kazem, pokusavam da pisem, jer svaki put kad mi native-speaker ukaze koliko imam gresaka glede nepravilne upotrebe clanova, hoce nesto da mi bude.
Ubice mojih misli! Eto, sto ste. Djubrad jedna ko vas stavi u gramatiku englesku, samo mi zivot spisateljski zagorcavate. Mogao sam do sad knjigu kakvu lijepu napisat, mogao sam zaciniti blog engleskim rijecima kroz originalnost bosanskog izrazaja. Mogao sam, ali ne mogu. Deprimirate me.
A vas, naravno, kao da je i briga za mene, jelde? Vazno vam je samo gdje da pravilno stavim a, a gdje the, jebala vas gramatika clankovita.
Bas sam im se lijepo nagovorio. Et'...

6 comments:

Anonymous said...

najbolji član je Član biblioteke :)

ma vidi, piši kombinujući maternji i engleski tj onako kako govoriš :)
štivo za (a, the, en :)new emigraciju

sava SD?
me too.
(a, an, the:)malena

sretno dijete said...

Iliti clan vladajuce partije...:)
Pa gdje si ti meni malena! Nema te ko dodjele Oscara. Jednom u godini i jos me iznenadis...:)

Fakat, mucim se sa clanovima i sto vise pokusavam da pratim pravila sve sam vise zapetljan. Nesto kao gramaticki "Kolaricu-Panicu"...:)
I onda proradi balkanski zivac moj, sujeta se uznemiri, lagana psovka poleti u zrak.
Joj, engleski, ne muci me, clanova ti tvojih. Kreativnost moju u korijenu zasijeces, a druziti se s tobom rijecima volio bih strasno.

Pozdrav i mahanje sa obale pacificke
SD

Anonymous said...

tu sam, pratim tvoje članKove :) uz muziku koju serviraš.
Imam ideju, zavuci ti njima član Et', hahahaha pa neka se oni češkaju po glavi i psuju, što bi se ti nervirao?
Nemoj mi samo o engleskom, radim na nekom projektu gde moram pričati engleski, joj govorim kao drvosečica ali imaju razumevanja -zbog mojih godina :)

Sve najbolje u žongliranju sa članovima!

sretno dijete said...

Eh, da nema clanova, vidio bi jezik engleski da spisateljsko pero i za njega imam spreman.
Btw, ne brini se za akcenat, engleski svi razumiju. A mozes im i slobodno pajtonovski zapjevati glasno: "..I'm a lumberjack, and I'm okay. I sleep all night and I work all day..."

Pozdrav
SD

tracy said...

Drago Sretno Dijete, naj se previše sikirati... to oni tako... moraju malo... da se zna da su svjetska velesila, da se zna da engleski nije swahili iliti nekakav tigrigna jezik...
Inače dijelim tvoju frustraciju i u svakom slučaju mislim da bi se morali organizirati u obranu dotojanstva misli prekinute člankom. I sve to dok još imamo vremena, dok misli još teku i dok iz sretne djece ne pređemo u sretne starce. Na crnu listu bih, osim native speakera, stavila i moju (za tvoju ne znam) djecu, koja me stalno ispravljaju, prekidaju i uopće nerviraju sa svojim engleskim više od onih gorespomenutih speakera.
Eto, da znaš da sam uz tebe,(sigurna sam da ti je sada puno lakše),
ostaj mi zdravo i živo,
THE Sretno djete II

sretno dijete said...

Draga Tracy...
Nis ti se ja ne sikiram radi toga. To ja malo dramatizujem, interesantnije zvuci.
Sve je to kozmetika, literarna i ina. Moze i bez nje, ljudi razumiju, ali, ljepse izgleda ako je upotreba pravilna.
Moje je da nemir u mislima nekako dovedem u red. Naravno, na nasem mi je lakse. Nema clanova, a i misli/sjecanja ima koliko hoces.
pozdrav sa obale kanadskog Pacifika.

SD

P.S Odmah mi je srcu lakse sto nas ima jos. Osmijeh je sirok, a i dan se prijatnijim cini...