Tuesday 21 December 2010

Zemljaci

Subota, prehlada me nagriza, a odlazak na koncert odavno imam planiran. U nasem gradu gostuje dobro znan lik druge polovine 90-tih, trip, hip-hop, dance, artist.  Tricky, ime mu je.
Bez neke vece pompe ili najave, koncert je odrzan u malom klubu, intimnog ambijenta.  Takva mjesta odgovaraju mi, ne volim guzve niti stadionske bine. Mozda je bilo oko tri stotine ljudi, dovoljno da se pristojna atmosfera postigne i covjek opusti uz muziku i pice.
Tricky, nag do pojasa i istetovrian ko politikin zabavnik, drzi ritam, komunicira s publikom vjesto, prirodan je. Misicav i lica ko da se je umivao napalmom, tamnoputa legenda iz Bristola,  solidan koncert  odradjuje. U jednom momentu, sponatno i bez najave, raja se penje na stage nosena plesnim ritmom  i coporativno sa  Tricky-jem i ostatkom grupe, visoko podignutih ruku,  mase guzovima radragano. Simpaticno.

 Koncert sam nije dugo trajao. Mozda sat ili koji minut vise, dovoljno da covjeku u sjecanju prijatnom ostane. Na kraju, oblaci obicnu , bijelu, majcu, kratkih rukava i silazi s bine. Nasmijan, rukuje se s rajom,  fotografise rado. Lice njegovo vara, prijatnim se cini pravo.
Naslanja se na sank, a blizu sanka ja i jaran moj. Rekoh, kad je vec tu, red je da progovorim koju suplju, nece Tricky zahaterit puno. Vidi da imam naglasak cudan i pita me uljudno odakle sam porijeklom.
"Bosnia...Europe", odgovaram sa smijeskom.
"Hej, ja sam iz Bugojna", neka cura duge, smedje kose i dobrih nogu, pored mene progovara. Gdje si sestro u tudjini! Dodji blize da te malo bolje snimim...

16 comments:

Džunglica said...

Snimi li tu sestru a? :)

Retka Zverka said...

Tako ti je to. :) Gde god odeš, Bosna tu je, sa svojim prirodnim lepotama. :D Je li, a ko je taj Tricky? Nikada nisam čula za njega.

sretno dijete said...

Suti sestro, jednom sam ti ja tako bio u restoranu, masem rukama, raspricao se na nasem, poneka psovka poleti u zrak, kad neki crnac, srednjih godina, pridje mi i tecno progovori na nasem:" A odakle ste vi? Ja sam iz Sudana. Studirao u Beogradu...".
Ne mozes nigdje pobjec', nesvrtani sa svih strana...
A Tricky, e on ti je rodom iz Britanije, onog vlaznog ostrva blizu Irske, kad krenes vozom iz Parisa, sidjes u Londonu, pa uhvatis lokalni za Bristol. Izgleda zajebano, ali, dusa od covjeka. Tako lijepo prica ko oni likovi iz detektivskog serijala, Hercules Poirot.
Joj, sto me prehlada drzi...

sretno dijete said...

JQ...sta snimio? Rengenski je ona u sekundi prosla. Guzne kosti na mjestu, pluca malo podignuta i cvrstim se cine. Uopste ne treba na ljekarski da ide...:)

bloger said...

pozdrav

eto pratim i primjećujem promjene. jedna dobra druga loša:
više komentara je svakako ok, i tako treba da bude. jes' to poradio na marketingu? ;-)
a druga. loša, je ovaj novi look, popularno template bloga. koji napriosto tjera oči skrenu pogled s ovog divnog bloga. alo to sam ipak samo ja i ništa ne mora da znači.
aj red ja da e predstavim
bojan iz šamca. volim reći iz grada s ušća bosne u savu...

Moj tzv. život said...

Bosna je čudo! :)) No stvarno, who is drug Tricky??

Retka Zverka said...

@SD, ženjen čovek, a tako, ccccc. :) Dobro, ako si ženjen, ne znači da ne vidiš, jer vidiš. :) Nego, nasmeja me za crnca. Važno je da se psuje u inostranstvu, tako se odmah ljudi prepoznaju. :P Eto, a baš je i zgodna prilika, sledeće godine 50 godina od osnivanja nesvrstanih. Samo još i Tito da dođe. :) Dobro, sad kada si mi sve objasnio za Trickyja, jasno mi je. :)) Nadam se da ćeš uskoro da se izlečiš od prehlade, što ti najsrdačnije i želim. :)

sretno dijete said...

Bojane, hvala za sugestiju. Zelio sam smao nesto da promjenim, tako da je i ovaj novi look privremen. Nemam vremena, a ni ideju (ako ti imas, slobodno predlozi)kako da osmislim izgled bloga, jer ocito, zelim malo profesionalnije da ga vodim.
Sto se tice marketinga, komentara, nisam poradio nista, vec po onoj staroj, koliko paznje pruzas drugima toliko ti se i vraca.
Jao, kako sam ovo divno rekao...

pozdrav sa obale kanadskog Pacifica
SD

Retka Zverka said...

@SD, jes' 'vala, divno si to sročio. A kad smo kod pažnje, gde je moj komentar koji sam poslala pre nekih 15-ak minuta? :) Nemoj da me teraš ponovo da smišljam, nisam ga sačuvala. ;)

sretno dijete said...

RZ...Tricky je zapoceo karijeru sa Massive Attack, da bi se negdje '95/96 odvojio i izdao legendarni debut album "Maxinquaye".
Uglavnom, britanska hip-hop/acid/trip scena druge polovine devedestih. Daleko od dana najvece slave, trenutno putuje po svijetu, tezgari i zabavlja imigrante ex-yugoslavie...:)

veliki hug
SD

sretno dijete said...

Hocu reci...moj tzv. zivot...:)
Vise ne znam ko me pita, da li me zezate ili ozbiljne ste. Drama na pomolu...:)

Retka Zverka said...

@SD, predlažem ti ukineš moderisanje komentara, pa će drama sama od sebe da se reši. Ionako ti sve sam fini svet dolazi. :)

sretno dijete said...

Sestro, zverka, ozenjen ili ne, malo mi fali da geni Balkanski, Miki Manojlovic i serije iz djetinjstava, iz mene izrone. I da hocu, ne mogu drugacije...:)
E, da treba se cuvati nesvrstanih. Ti su najgori. Kad se najmanje nadas progovore jezikom nasim. Samo jos treba da mi Korejke na poslu zapjevaju: Druze Tito, ljubicice plava...

pozdrav veliki

PS Danas odmaram. Nisam isao na posao. Prehlada me oborila bas...

Retka Zverka said...

Dobro, brate, SD (sad kad smo se već orodili), da te pitam. Znači, u Kanadi može i da se ne dođe na posao, kad ti nisu sve "koze na broju"? Nemoj mnogo sa ovim sokoćalom da se zamaraš, pa da ti posle budemo krivi što povišena temperatura ne pada. :) Nego, međ' nama, da nisi ti onako po balkanski rešio da spojiš "boljku" sa Božićem? :D A, šta kažeš, nije loše da o tome razmisliš. :))

sretno dijete said...

@Zverka, odoh da proverim sve komentare, nesto mi je blog-promet pojacan. Pa ne propustam ja nijednu rijec tvoju. Grijeh bi neoprostiv bio...:)

sretno dijete said...

Moze sestro, moze, mislim, da se ne dodje na posao. Stavise, cak te tjeraju, kao da ne zarazis druge, bolje za sve da se ti odmoras. Tako je i bilo jucer, a ja jadan, teske muke prihvatih tu paznju izrazenu. Danas sam nazvao da ne dolazim.
Btw, radim jos sutra, a onda do vidjento do Januara tamo nekog...