Thursday 3 February 2011

Reno...II

Renovacija ne ide po planu. Stala je na pola puta i ne znam kako ce se dalje stvari odvijati. Naime, glavni majstor ili sto bi ovdje rekli, contractor, zavlaci me supljom pricom. Zadnjih dana eskivira, pravi se bolestan, ne odgovara na telefonske pozive. Pun je lafine, ko da se u Bosni na predizbornim utrkama celicio. Obecava puno, sere ko foka, a ne radi nista. I ono sto uradi, fuseraj je zivi. E, necemo tako prijatelju.
Mene si nasao zajebavat? Ovako dobrog i smirenog covjeka, britkog uma i istog takvog pera spisateljskog.  Mislim, ako si i bolestan, zar je tako tesko nazvati ili barem odgovoriti na poziv ostavljeni? Pa nisam ja odrastao na corn flakes, peanut butter i usiljenim osmijesima nametnutog prijateljstva.  Meni si mislio zacerat? E, neces jarane vise ni kap rakije od mene dobit. Primio sam te ko rodjenog, ugostio, napravio ugodnu, radnu atmosferu, pruzio sve potrebno da se osjecas kao kod kuce, platio solidno i sta dobih za uzvrat? Ni telefonske pozive ne vracas? I to se, ko zove, profesionalizam, jelde? O, jebo li te Wayne Gretzky i Celine Dion,  separatisiti Quebeca i morski tuljani nasukani na obali Newfoundlanda. Od sad drugacije razgovaramo...

Kako se na nasem kaze drywall? Gipsana ploca? Nije ni bitno, uglavnom, od njih se grade pregradni zidovi, ima dosta posla oko toga i treba majstor strucni. Uglavnom, on ne radi dobro. Ne radi onako kako kazemo i kako smo zamislili. Hajd sto ne radi, nego se pravi blentav, ne razumije ili nece da razumije, ignorise. Pa gdje ces ljude juznoslavenskog porijekla ignorisat! Jesi l' ti budala? Pa bolje bi ti bilo da me benzinom polijes i zapalis nego ignorises hinjski, jebo li te Mubarak u supak lafinaski.
Ostavis mu poruku na zidu sta treba popraviti, cime nisi zadovoljan, ako treba ista, tu smo, ako ima pitanja, neka nazove. Ignorise. Nastavlja po svome. I jos gore, salje neke druge ljude, nepoznate,  da mi saraju po stanu bez nadzora.  A po svim pravilima posla, on , kao contractor radova, treba da bude prisutan, da ih barem nadgleda, Sto, naravno, automatski  izaziva sumnju kod mene da ima jos jedan posao sa strane i da mu ja nisam prioritet. Kao satro, s njim cu lako. E, hoces moju cunu lako.
Sad bi ja njega sipkom gvozdenom, armaturom zeljeznom, fanglom ili onom mistrijom sto se malter ravna, razvalio. Sad bi ja njega ganjo po stanu svim raspolozivim zidarskim alatom i hladnim predmetima sto pod ruku bi mi slucajno dosli. To ja sad ko budala ispadam, jelde? Cuj, bolestan. Mani meni lafine...

4 comments:

bloger said...

haha
razumijeme te skroz.
probaj naći naše ljude, mada ni naši nisu baš na nekom glasu, ali opet ćeš moći možda lakše da se dogovoriš...
samo polako, ne gubi živce, ionako nam je to svima deficitarna roba.

uzdravlje iz šamca

salko said...

Prije par godina htio ja da okrecim kucu.Prvo zovnem kuma,ko on je majstor nekakav ne bil zaradio koji dinar,ima tri dijeteta sevap je.Poceo on da se izvlaci misli necu mu platiti(duzan mi 4-5 hiljada km ima vise od decenije).Vidim ja koliko je sati pa zovnem nekakvog Batu iz komsiluka(pijanica i debil zesci).Kaze nazovi me za 10 dana pa ce mo vidit.Pokusam jos s jednim(neki Tuka),odgovor isti.Ja popizdio.U tom bunilu sjetim se srednje skole i "R"odjeljena(Seva i njegova raja),keramicari,tesari,zidari,moleri...
Tu mi pukne film,odem pokupujem alat(najkomplikovaniji je
vaservaga)i od tada ne gledam majstore po svojoj kuci.

sretno dijete said...

Pozdrav N.M...:)
To ja malo dramatizujem. Post bolje zvuci. Mada pravo mi je krivo sto se ne javlja na telefon. Reci mi barem sta je problem. Nemoj me bezveze za balavca drzat. Hocu reci, nemoj me ignorist, da do nezeljenih insinuacija doslo ne bi...:)

uzdravlje iz sa obale pacificke
SD

sretno dijete said...

Joj Salkane likova, ko da Alan Ford citam. Bato, Tuka, Seva...Hajd sve, al' kud se Seve sjeti? Legenda kaze da se njegova raja krecem na praksi umivala. Malo grebe za oci, al' dobro je. Barem ocistis lice temeljno...:)

Elem, bez zezanja, ovi su mi dani odlucujuci. Nesto kao "Vrhovi Zelengore". Moram da vidim gdje sam sa renovacijom. Kota kupatilo/kuhinja, ne smije pasti. Pitanje lebdi u zraku. Hocu li novog contractora trazit ili cekat da mi se ovaj javi.
A dvije sam mu rate vec dao. Hrkljusem se, hrkljusem...

pozdrav
SD