Saturday 14 May 2011

Eurosong

Jedan od pokazatelja da vise ne kontam puno toga je, parada kica, slagerske namjestenosti, muzicko-scenski cirkus, nazvat cu ga jednim imenom, Eurosong. Upravo citam o netom zavrsenom takmicenju.

Ponekad, kada dosadna kisa pacificka i tmurno vrijeme sastavi majsku subotu, koja bi po nepisanim pravilima datog godisnjeg doba, trebala biti suncana, prijatna tijelu i duhu topla, a ja vani u setnji, osjecam se potisteno. Zazelim se ljudi, zajebancije i suplje price starog kraja. Pozelim da sjednem u bastu kafica, promatram cutke gomilu sto prolazi i gustiram kafu produzenu, bez odredjenog plana da moram ubrzo negdje da idem. Pozelim da se nasmijem glupavim forma i dosjetkama, koje ne vrijedjaju nikog, ali, znaju dobro srz da pogode. Ironijom do (samo)spoznaje.
Hvala netu, moja se zelja zadovoljiti moze brzo, par poteza misa i vec sam na balkanskim web stranicama. Prodjem naslovima, procitam teme dane i zavrsim na komentarima. I  tu je kraj svim mojim zeljama.

Izgubim se, ne kontam, nisam siguran. Da li se raja zajebava ili je , uistinu , mrtvo ozbiljna. Pa zar jedno bezvezno muzicko takmicenje, jedno glasanje, jedan plasman, jedna stepenica manje ili vise, nosi sa sobom toliki naboj, tolike tenzije? Zar ti komentari predstvaljaju stvarnu politicku sliku, puls balkanskih naroda, kojima, ocigledno,  malo treba da se zapale, pa makar to samo net bio.
I citam, i citam, i cekam hocu li naci na neki normalan komentar, i pokusavam da povezem koliko bi ko mogao imati godina, sta rade, cime se bave, stepen (ne)obrazovanja, kucni odgoj, pokusavam da sastavim sliku likova koji ostavljaju te rijeci iza sebe, kako izgledaju, kakvi su u normalnom drustvu, da li se ponekad zastide?

Sumrak se polako spusta nad gradom, gripa me prolazi, generalno, osjecam se bolje. A sta da kazem sebi u odbranu na net prepucavanja? Ako te nesto nervira, nemoj niti citat. Suti, sjedi, jebo te Eurosong i djetinjasti  komentari  iskrvljenog patriotizma. Zabavi se drugim stvarima, nasmij sebe, druge, okreni na neki sportski kanal , youtube, nije ti lose, samo sto jos nisi skonto.

No comments: