Tuesday 21 June 2011

Funcouver...II

Danas je oficijelno prvi dan ljeta, a od njega niti lj. Tmurno, pritisak tezak , sa povremenim zrakama sunca, sto se stidljivo probijaju kroz oblake. Obucen u kosulju dugih rukava, cekam na bolje sutra, hocu reci, sunce. Ukratko, jos jedan dan na obali Pacifika za brz i uspjesan zaborav.

Nego sta se desava u gradu nakon proslosedmicne zabave? E, to je vec prica za sociologe, moze i ove druge, psihologe. Niko ne moze da prihvati da se takvo sto moglo desiti u njihovom gradu. Niko ne zeli da preuzme odgovornost. Gradski oci, policija, drustvo u cjelini. Svi se prave mutavi. Nismo mi. Jebote, isto ko da citam nase novine.
Nije njihova krivica. Pa cija ce biti? Moja? Ovo nije prava slika naseg grada. Mi smo gospoda, mi smo iznad, first class city, kulturni do jaja. Ovo su neki sa strane, anarhisti, profesionalni izazivaci nereda, placenici bez skrupula. Svemu su krivi dosljaci, ljudi predgradja, provincijalci, kako mi to volimo strucno reci, seljaci. Gradska elita, kako to biva, snebiva se. Kukumace se glasno, izljevaju emocije potpore na improviziranim zidovima od sperploce, srame se, guse u suzama izvinjenja. Patetika zesca!

Citavo je drustvo sjebano. Imaju sve i ne znaju sta ce od sebe. To je citava poenta. Sva ta net generacija, koja nema normalan kontakt sa realnoscu,  koja ne zna nijedan drugi nacin upoznavanja, druzenja, komuniciranja, osim  ovih jebenih cyber mreza, osjeca se nedodirljivom, zasticenom. Mogu da rade sve sto zele, kako hoce i kako im se prohtje.
Pa ako ti je dosadno idi u Afganistan, Libiju, idi ratuj. Neces da ratujes,  u redu, eno ti Grcka, predivna zemlja stabilne ekonomske situacije, pridruzi se demonstrantima barem moralnom podrskom. Ne trebas rusit, palit, gazit , svoj vlastiti grad. Hajd sto ce ga zapalit, nego nece ni odgovarat onoliko koliko bi ustvari trebao. Izvinut ce se javno, otplakat  svoje, vratit u drustvo kao da se nista nije desilo.

I sta grad cini? Sta obrazovani sistem ? Kakve su vam namjere?  Hajmo, da cujem prijedloge? Gdje ste sada svi vi moralisti, amebe bez lica, ljigavi ste ko meduze nasukane na obali poslije plime. Zar ne vidite da nesto ne stima u drustvu, sa vasom djecom, vasim gradom? Je l' to moras imat zesci ajkju da skontas stvari jasne? Svi se ponasaju kao kad roditelj ima dijete odlikasa, primjernog ucenika, ponasanja besprijekoroog, a on jedva doceka da neko sranje napravi, ne zato sto mu je narav nasilnicka, vec zato sto mu je dosadno, sto moze i sto nece odgovarati primjereno. A on, roditelj, grad, ne zeli da prizna, vec prosipa suplju bez pokrica. Ne, nije to moje dijete, moj grad...Nije kurko moj.
I ne branim ja ove dzidzane (koji su i glavni akteri ovih budastina bili), trailer trash populacija, napumpana jeftinim alkoholom, lakim drogama i agresivnoscu sa filmova. Ne branim, znam ima ih mali milion, daleko im moja kuca bila,  medjutim, ne mozes pod tepih socijalne neravnopravnosti i laznog sjaja kriti sebe, kriviti druge. Prihvati odgovornost. Mjenjaj, pokazi zube, a mozes i muda.  Zivio govornik...

6 comments:

salko said...

Ima neka poslovica koju dugo nisam cuo:"u arapa puno masla,pa i dupe maze".Valjda ima neke veze s ovim tzv delikventi.

PS:Nema Hamze milicajca,kurac bi zapalili.

sretno dijete said...

Za poslovicu ne znam, al' ima ona stara da je batina iz raja izasla. Militantno zvuci, grubo stavise, al' nema druge sa stokom. Prvo utjeraj strah u kosti, pa onda na miru vladaj.
Inace legenda naseg kraja, Hamza the drot, kad te uhvati, prvo te nalema, pa tek onda trazi licnu. Kazu, nereda vecih nikad nije bilo...

Aleksandar said...

Vi imate Funcouver, mi imamo Deadmonton...

sretno dijete said...

Nadje se ponekad i fun. Evo, upravo se vratih sa koncerta, Portishead. Dobra svirka bijase.

pozdrav veliki
SD

Aleksandar said...

zadnje sto smo videli su bili Pixies u maju.
Ticketmaster Search Results for Portishead: There are no matching events in Edmonton, Red Deer & Northern Alberta :(.

sretno dijete said...

Aco, onda se lijepo preselite nazad u BC tako da ne trebas po Ticketmasteru traziti rezultate za sjevernu Albertu i okolinu.
Hajd ba, vrati se, barem je klima blaza :)