Monday 9 January 2012

Januar je polovina prva

Ne ide mi ovaj pocetak januara nikako. Od kako sam se vratio iz tropskih krajeva, a skoro ce mjesec dana,  sunce nije ugrijalo kako treba. Ma ne treba ni da grije, znam , zimski je period,  samo nek' se pojavi, jerbo, bez pretjerivanja, utice mi na zdravlje, pritisak i raspolozenje. Sto ce reci, bez svijetla nemam niti  energije, sve mi je mrsko, zivot mi se dosadnim cini.  Bauljam stanom, tupim ispred kompjutera, visim na internetu.  Na poslu jos gore, ne smijem da vicem na ljude, a rado bih i sa gustom. Mrak padne oko pola pet, tokom dana sve je nesto ko polumrak, vrijeme prodje pored tebe, a da se prakticki  nisi ni razbudio. Kazem ja, ne ide mi pocetak janura nikako.

Mozda kroz par misli , pretvorenih u recenice, mogu malo da se trgnem i upotpunim vecer koju grad pokusava svjetlima svojim da ozivi. Klasican je ovo period godine na obali sjevernog Pacifika. Ne ocekujam bas puno od vremena, ipak, nekako kako starim i ne osjecam ovu drzavu i grad svojim, sve mi teze padaju ovi kratki dani i poceci novogodisni. Ili, generalno, moje nezadovoljstvo tinja kao ugasli vulkan na okeanskom dnu, pa mi kocnice, sto bi Obojeni Program rekao, ne rade bas sve.
Nisam si zadao niti jednu rezoluciju. Vec od prije zapoceo sam sa pocetnickim yoga vjezbama i blagim trcanjem. Nekako sam uskladio , pa mi ne predstvalja problem, nije mi mrsko, stavise, ponekad mi bas treba, poslije se osjecam znatno bolje. Ima nesto u yogi, ne mogu jos da je skontam, zato idem dalje. Prirodna balkanska nepovjerljivost i nestrpljivost sprecavaju me da definisem dobre strane. Ako nista barem se naspavam.
Trcanje. Ne znam, nekako mi najvise lezi. Valjda zato sto je fizicki najteze, sto ne treba da mislis na misli, samo prati pravac,   put ispred sebe, odredi si ritam, pa dok dah i noge te ne napuste.
Ishrana. Nemam vecih problema, mogu da se kontrolisem, mada su zadnje sedmice bile intezivne. Na trbusni jastuk, slagao sam pecenja razna, sarme kisele i pogace hrskave, naizmjenicno, a nastavio skoro istim tempom i u Novoj godini. Sinoc sam smirio pola tepsije sirnice oko deset sati navecer, a ujutro sam zagonetno pitao lik u ogledalu: " Zasto si tako slabo spavao ?"
Medjutim, hrana mi ne predstavlja toliki problem, dobro pazim zadnje vrijeme sta jedem, vratit cu se ponovo u normalu, to me ne brine. Ono s cime se borim godinama, a sto cu vjerovatno i da nastavim , jesu misli, stvari nad kojima nemam kontrolu i  emotivne reakcije kao odgovor. Sve ovo utice da me pritisak i dalje muci i da je sve u glavi i da tu lezi odgovor i da ce ti biti onako kako prihvatas ili ne zivot sto zivis i nikako drugacije. Januar je polovina prva...

2 comments:

Anonymous said...

Davno sam prestala da citam i komuniciram po Interentu. Nesto me proslo...ne znam..
Ovde kod tebe svratim cisto zato sto ti pises citao neko ili ne....za svoj cejf. A lijepe stvari napises... i iskrene.
Ne znam sta da ti kazem za zdravlje, ishranu i ostalo....da ti dajem savjete-glupo je, nismo svi isti i ne gode nam svima iste stvari...niti nam lose istu stetu nanose. Ja sam zadnjih godina otista u totalno suporotnu krajnost. Prvo sam pusila kutiju dnevno, naslo se i trave ponekad, pice ne bas toliko.....a sada pretcim oko 15mi sedmicno, na biciklu sam vozila Tour De Nash (65mi) prije dvije godina, trcala pola Music City maratona (13.2mi), boxam, dizem tegove, meditiram....ukratko ako nastavim ovako, pocet cu misicima prepadat' malu djecu LOL.
Zdravija nikad nisam bila vjerovatno u zivotu, a manje vremena ostavi za beskorisna razmisljanja, tipa: sto ovako-sto nije onako. Znas kako Mesa u Tvrdjavi kaze: covjek treba da nadje pravu ludost da ga cuva od gluposti i stete koju moze napraviti sebi i drugima. Pa et'...

Pozdravljam puno.
Anna

sretno dijete said...

Hvala za javljanje i komentar posirok :)
Sto se tice neta, vecina ljudi razmislja slicno. Previse toga sada ima, sve te drustvene mreze, blogovi, forumi...prezasicenost sadrzajem, informacijama, ugrozavanje privatnosti. Svi mi nekako gledamo sa sjetom na par godina unazad , na te neke nevine pocetke net komuniciranja koji su bili zanimljivi i ostat ce nam u sjecanju kao i svi poceci u zivotu, kad ti se nesto novo desava i kad ti taj osjecaj upotpunjuje zivot koji zivis.
Blog nastavljam da pisem, kao sto si i sama rekla, za neki svoj ceif. To mi dodje nesto kao depo za ostavljanje misli, bez odredjene forme ili redoslijeda. A ako neko navrati,ostavi komentar, bujrum, dobro je dosao ,a i meni vise nego drago je :)
Zdravlje, htio ili ne, mjenjam neke stvari. Fizicki osjecam promjene i nije mi svejedno, naravno, nista ozbiljno, ali dovoljno da pocnes da postavljas pitanja i mjenjas ono sto izmjeniti mozes i prihvatis ono sto ne mozes. Et'...

pozdrav veliki
SD