Thursday 26 January 2012

Let it go

Evo me se tresem sav, uzduz i porijeko, koza mi se presijava od glatkoce. Danas mi se nesto cudno desilo na casu yoga, a ne znam sta. Sada me pitanje muci to? Da krenem od pocetka.
Dan na poslu uobicajeno dosadan. Da ne prodje bas sve u dosadi, potrudili su se moje emocije i vijuge mozdane. Na sastanku sam sa dva menadzera, nekakvo rekonstruiranje, budalastine korporativne, mentalno peglanje. Kao istrenirane lutke, oni ponavljaju ono sto je vec ponovljeno, ja meljem svoje, mrstim se i polako u sebi tinjam. Tesko je sve to slusat, a jos teze miran ostat. Elem, da ne duljim, sastanak se zavrsi, gorak ukus u ustima i uznemirenost povisena. Takav sam dosao kuci.
I skuham si kafu, i prodjem internet portalima i prosaltam malo tv-kanalima. Nista.  Ne mogu nikako da izbacim iz glave danasnja dogadjanja, sva ta negativnost prozima mi mozak, hrva se sa mislima. Zbog navedenog i uzimam casove yoge, jer jednostavno nemam efikasan odbrambeni mehanizam kad mi se emocije uzjogune. Brine me sve ovo, ili starim ili jednostavno nisam stvoren za ovo podneblje. Dobro, odoh onda na yogu , kad vec ne mogu na nista drugo misli da usmjerim.

Ubrzo stizem u studijo. Nisam provjerio raspored, vidim neko drugi vodi veceras cas, a nije ni Purna yoga koja mi najvise lezi. Nije mi to sad ni bitno, samo mi treba neko veceras da me prodrma dobrim vjezbama da me misli negativne popuste.
I krenuli smo mi sa casom. Neka cura duge plave kose, vidi se pocetnik, slabo joj sve to ide, nepoznaje stvari, nema ritma,  gubi se. Meni misli jos gore, udaram se sakama sa menadzerima, spominjem im familije. Nista od yoga seanse veceras, sve se sastavilo, tezak dan, teske misli, los instruktor. Samo cekam kad ce reci raja  hajmo fajront, da se pokupim i nestanem. I dodjosmo mi do zavrsnog opustanja.
Legnes na ledja, ruku i nogu rasirenih, ono, ko mrtvac i dises duboko kroz nos. I nastavim se tu svadjat u mislima, bas ono, borba prava. Sklopljenih ociju, disem ritmicki, dizem stomak, uvlacim, misli me sutaju. Nema miru u meni ni za sekunde.
I najednom, ne mogu da objasnim , sve se brzo desilo, kroz moje tijelo kao da je neko proveo struju! Ne tresem se, vec neka neobjasnjiva energija, toplina, prozima svaki dio moje koze, svaku kost, mozak se smiruje. Nevjerovatno ! Ne mogu da kazem da mi je lijepo, ne mogu da kazem da mi ne godi, ne mogu da kazem nista. Nikad mi se nista slicno nije desilo i tesko mi je bilo kakvu usporedbu dati. Pokusavam da se pomjerim, da otvorim oci, da vratim snagu u tijelo. Pitam se, sta se desava sa mnom? Ustajem, sva negativnost dana , nestala je ! Noge su mi slabe, vrti mi se blago, ali, nekako je sve drugacije. Cudo nevidjeno!

Nemam logicno objasnjenje sta je bilo. Sve se odigralo brzo, bilo van moje kontrole i trajalo mozda minutu. Svega sam svjestan bio, ne znam, kao da je tijelo neku poruku zeljelo da mi posalje, pusti sve na miru, nista nije vrijedno nerviranja, ne mozes da mjenjas nesto sto se izmjeniti ne moze. Zasto mucis sebe mislima ? Let it go, let it go...

6 comments:

Anonymous said...

Citajuci tvoje zadnje postover uvidjela sam tvoj problem, ali se nisam usudila da ti napisem ocemu se radi(po mom misljenju), da me ne bi pogresno shvatio. Pa sam pomislila da iako ne prihvatis moju sugestiju nece biti smak svijeta.
Naime , tebi tvoja dusa daje signale da si je zapustio i treba da je lijecis (kao sto si poceo da lijecis tijelo).
U srednjim si godinama, dosta si toga prosao u zivotu i sad trebas da sebi postavljas pitanja kao na pr. ko sam, odakle sam, kuda cu poslije? Naravno mislim o vjeri u Boga. Ne znam koje si religije, ali vjera u Boga mnogo pomaze da se covjek bori sa svakidasnjicom i problemima koje zivot nosi.
(Sama sebi zvucim kao oni subotari sto ponekad kucaju na vrata i nude spas ako prihvatimo njihove ideje.)
Poznajem par ljudi koji su poceli da prakticiraju vjeru a za koje neki tvrde da su svasta radili a sada su ko fol vjernici. Ja ne osudjujem takve ljude. Oni su uvidjeli da zivot kakav su vodili ne vodi nicemu i poslusali su svoju dusu . U pocetku su kupili nekoliko knjiga o vjeri, a kasnije su ucili kako svoje vjerovanje i prakticno upraznjavati.
Evo ja ti rekoh , a ti radi sta znas i "cupaj" se kako znas i umijes.

sretno dijete said...

Zanimljiv komentar i hvala za javljanje. I sam ponekad razmisljam slicno, medjutim, posto sam skeptik ili jednostavno u stvarima, u sebi i okolini trazim logicki odgovor, ne uspjeva mi da budem smiren sve vrijeme i otklonim misli koje me muce. Misljenja sam da je religija u zadnjih 50-60 godina izgubila svoj prestiz u drustvu,a samim time i vodecu ulogu da usmjeri pozitvno vjeru u covjeka koja nam je data rodjenjem. U isto vrijeme nije se nasla alternativa, kao na primjer, sekularna etika, koja bi zamjenila, recimo, ovaj nedostatak, pozitivana razmisljanja i vjecno pitanje srece.
Samim time sto uzimam casove yoge, cija funkcija nije samo poboljsanje fleksibilnosti vec i meditativna unija tijela sa duhom, dajem do znanje da nesto moram da mjenjam.
Ne mogu da idem dublje u analizu sta mi se sinoc dogodilo, ne zelim da nagadjam, mogu samo da pretpostavim da sam dubokim disanjem i tjelesnim opustanjem uznemirio nervne celije i dozivio stanje meni nepoznato. Poslije sam se osjecao dobro i pun energije.

veliki pozdrav
SD

P.S. Al' sto meni ruke trnu kad se uznemirim...

salko said...

Joj prikaza brate mili.Sto se tice religije jedino bi ti hodza Hadzip iz Kerepa mogo pomoc,jer koliko ja vidim ovo su neki interkontinentalni sihiri.Cojk je majstor svog zanata,genij bosanske medecine.Meni je pomogo kad sam imo problema sa alkoholom.Doduse i dalje pijem,al sad i mezim i mogu ti rec da mi je puno lakse.

zivio ti meni druze

sretno dijete said...

Samo ti svog druga...
A to sto si iso bacat kasike kod Azire na Krojcicu za nesretnim ljubavima i novim motorom, to ne pricas ? A to sto si se naduvo ko cepelin ljeta gospodnjega 92-ge, skandalozno optuzujuci bolnicko osobolje da pojma nemaju sta ti je,jer, navodno, ni uzrok ne mogu da pretpostave , a kamoli da dodirnu dusu tvoju sentimentalnu? A to sto si se oduzimao na liriku Vatrenog Poljupca, sjetnim pogledom udisuci za guzovima zenskog dijela komsiluka i vjetrovima sto dolaze iz pravca termoelektrane, o tome se suti, moj jarane :)

Ma sve je u redu. Uzimam casove yoge, malo fiskultura, malo meditacija i to ti je to. Ako se sta interesanto izmedju toga desi, ja zapisem...

pozdrav veliki
SD

Anonymous said...

E moj SD jesi nagrebusio, al' Salko ti dobar savjet dade, hodzi po zapis pod hitno.

Ja cula ima neki dobar u Vankuveru, samo ponesi 10dkg Minas kafe i onaj veci Jadro keks. Mozes i 2-3 kutije Morave...bolje zapis djeluje.

Malo i ja na muku da ti prisjednem :-))))

Music city hajvan
Anna

sretno dijete said...

Vala naci cu ja sebi gurua i to personalnog, pa cu s njim ko covjek rahat popricat. A onda cu lijepo, natenane i s ceifom, da delete sve ove sejtanske rabote sto se zovu email, blog, facebook, forum... kompletno se skidam sa interneta, virtualnog svijeta i vracam zemlji, motiki, poljoprivredi, korijenima. Samo vi mene...