Sunday 24 February 2013

Forbrydelsen III

Gledam dodjelu Oscara. Toliko je to meni sve dosadno, isprazno, izvjestaceno, taj humor koji to nije, ta deplasirana duhovitost, ustogljenost, taj drugorazredni ,brodvejski pokusaj vodjenje programa, da se sam pitam, sta mi sve ovo treba ? Je l' to nema nista drugo na televiziji ? Pa, dovoljno je da prebacis na drugi kanal i zdravo djaci. Eno, idi gledaj sportski pregled, fudbal , kosarku, price iz Nepricave,  idi si napravi kafu. Sta si se tu ufitiljio za dzabe.

I ovaj sto vodi ceremoniju.  Joooj , hljebe dragi...dajte mi benzin i upaljac, moze i kerozin,  da se samozapalim i prekratim muke. Bolje mi je da procitam opsiran intervju sa Kim Khardashian ili Celzijus Nives ili da citam provale Blazevic Cire, zanimljivije sigurno biti ce. Evo, izadje sad neki bradonja na pozornicu, isti Tuta Naletilic, da se streses. Dobi covjek Oscara za nekakvu kategoriju koju sam, na srecu, propustio da cujem. Sad ce se on, suznih ociju i drhtava glasa,  zahvalit svima, naosob. Pocet ce od matere svoje, preko drugog kamermana i garderoberke cudnog imena, bez cijeg bi doprinosa,  bilo nemoguce sve ovo ostvariti i da on ne bi danas ovdje bio da nije bilo njih i ostala patetika od koje mi se koza jezi i guzne dlake pucaju upola. Eto, nek' ti bude, filmski je svijet od veceras bogatiji za jos jedno remek-djelo, a ja pjenim od ljubomore na sve vas i ne mogu si pomoci , a volio bih plaho.
Al', dobra je ona Catherina-Zeta Jones ko zvono. Nekonvencionalna erotika koja traje.

Ma ne smeta meni Oscar. Nego, ova kisa odvratna, pada li pada, ode mi vikend niusta. Nisam nigdje izlazio. Vratila se bol u desnom ramenu, nosim ice pack da se smirim, pritisak je i dalje visi. I sta da radim?  Moram onda malo da ujedam elektronski papir i ceremoniju filmsku sto mi vecer upotpunjuje.
Medjutim, spremio sam dezert televizijski na vrijeme u stranu. Vracam se svojoj detektivki demodiranog dzempera i nesredjene privatnosti,  Forbrydelsen III je veceras na mom kucnom repertoaru. Dani skandinavske tv-kinematografije, nastavljaju se...





4 comments:

Anonymous said...

Jebo te Oskar, zar ti to gledas? Ja jok. Lijepi Netlix, nije skup da je 50 dolara mjesecno...pa ozezi po dokumnetarcima, internacionalnoj produkciji, ma sta ti volja.

Inace kako zivot, zena djeca, famElija...? Ja sam promijenila geografsku sirinu i duzinu zbogradi posla, al' tu sam u okruzenju bivsem. Citam ti blog kad se sjetim i kad imam vremena, a to i nije tako cesto..al' opet mi drago da vidim da pises i dalje. Dobro je ovo, k'o terapija neka...

Anna

sretno dijete said...

Ma upaljen televizor bio pa me izazvao da napisem koju pametnu i sa smislom :)
Zivot, porodica, fore i fazone zapadnjacke, sve manje vise bez promjena vecih. Rutina.
A blog... pisem ponekad. Kad mi dodje napisem nesto, reda radi, kad se zasitim svih ovih vidova druzenje sto ljudi prozvase forumi i mrezae socijale.

pozdrav veliki

Anonymous said...

U sta se pretvorio Oskar kojeg smo nekada cekali i gledali u sitne sate ovamo na brdovitom Balkanu.
Ma tvoj komentar nije nista u poradjenju sa komentarom Vedrane Rudan na njenom blogu. Covjece ona se nece smjeti ni pribliziti Cemerici.
Drzi se. Izdrzao je Mujo i gore.

sretno dijete said...

Oscar ko Oscar. Uvijek se naguraju filmovi koji su ok, dobri, ali, nista narocito. Nista cemu ce se vracati. Ove je godine patriotizam ocigledno bio u modi.

Slabo i pratim filmove. Uglavnom, ako naletim na neke serije sto me privuku, tu se zaglavim. I dalje se dobro drzim u skandinavskim vodama serijalnog krimi izrazaja.

pozdrav veliki :)