Friday 22 March 2013

Proljece je dan drugi

Sinoc je stiglo proljece, kalendarski i oprave. Zadnja su dva dana izdasno suncana mada je vjetar hladan , a planine lokalne prekrivene niskim oblacima. Svjezi je snijeg napadao.
Slusalice su mi na usima, trazim plesni ritam, zaustavljam se na nasim ranim osamdesetim . Namjestam se na kaucu, porculanska solja sa cajem od mente neprimjetno mi dodiruje lijevu ruku, pogled mi se prebacuje na tv-e, promatram kengure sa malim usima na National Geographic kanalu kako se simpaticno mlate.

Danas je bio dan fudbala na evropskom kontinenta. I umjesto da se uhvatim hokeja , ima ga na svakom kanalu u svako doba dana, ili onog kanadskog curlinga, ono nesto sto po ledu bacaju slicno bocanju, pa metlama grebu (valjda da uspore cun,) hocu ja da snimam utakmice. Kao satro, cekat ce me kad se vratim s posla, pa cu rahat da ih odgledam.
Sta cu sad, fenomen.fudbalske igre, koja je na nasim prostorima, naravno,  uvijek vise od igre, iz mene ne moze da izadje bez obzira na sjevernoamericki kontinet i godine provedene na njemu. I 'ajd da zeznem vremenske razlike, namjestim sve za snimanje i odem na posao nadajuci da cu izbjeci sve zamke interneta i da necu slucajno saznati od drugih za rezultate utakmica koje me zanimaju. I saznadoh ja sve rezultate, a da se posteno nisam ni okrenuo.

I evo me sad, poslije popodnevne espresso kafe, caja od mente i kengura sto se marisu u zabiti Australije, pregledavam highlights danasnjih utakmica. Kako se na nasem kaze-highlights, najznacajniji trenuci?  Joj, ovaj ce me mozak balkanski i jezici u njemu jednom kompletno rasturiti. Glava ce mi postat babilonska kula sto se gradi megalomanski, bez smisla i svrhe. Necu vise razumjeti samoga sebe , a kamoli druge. To neko poceo malo filozofirat, jelde? Nisi dugo.

Vracam se veceras francuskoj mi seriji, Spiral. Sezonu sam prvu smirio, drugu zapoceo. Jos jedna shizofrena inspektorica, u potrazi za kriminalcima, pravdom, sexom i ljubavi. Sjeda mi pravo. Mislim, serija, da do nezeljene zabune doslo ne bi. Vikend pocinje...







2 comments:

Aleksandar said...

highlights= "sportska sreda" ili "eurogol" ili "sportski pregled" (tako je bar bilo u Makedoniji)
Resenje za ne znati rezultat utakmice: ides na pivo na pauzu za rucak u pub gde se gleda fudbal, u "real time". To je moja praksa u zadnjih 7 godina sto se tice 1/8, 1/4 1/2 i finala uefa cup-a.
Pozdrav,
Alberta rednecks.

sretno dijete said...

Ne sjecam se kako se u Bosni zvao sportski pregled, ali znam da je bila neka emisija "Kutak za sporni trenutak". Navodno kad sudije pogrese pa dezurni komentatori u studiju razvuku raspravu, analize, strucne savjete, a mi pored televizora umiremo od dosade i nekontamo nista.

pozdrav rednecima Alberte sa pacificke obale.

P.S. Ali, bratko sto onaj Kire Mitrov imade dobar bend svojevremeno. Zesci funk 70-tih...priceless