Friday 29 December 2006

Malo o politici...

Ja nisam od onih koji kazu: “…nemoj samo o politici…”. Naprotiv. Smatram da svi mi, direktno ili indirektno, moramo biti ukljuceni u razgovor, u razumijevanje svjetskih, tako i nasih, politickih desavanja. Samo znanjem, retorikom bez emotivnog naboja, mozemo parirati onima koji nas smatraju inferiornim, a samim time nedoraslim za razgovor ove vrste. Svaki razgovor je dobar. Moj je pristup jednostavan. Bolje da se ja bavim politikom, nego da se ona bavi sa mnom. Ako je obratno, onda nemam pravo da se bunim.

Izdvajam neke politicke dogadjaje(u kratkim crtama) koji su obiljezili 2006.

Ova godina je pocela, zavrsava, a po svemu sudeci , nastavlja se i u narednoj; rat u Iraku. Sukob na Srednjem Istoku dominirao je svim vijestima i polako postaje jos jedan sturi izvjestaj sa ratista. Mrtvi i ranjeni. Brojke. Politicko rjesenje ni na vidiku.

Ariel Sharon je u komi; Izrael ima novog premijera; u Haagu umire Slobodan Milosevic; U Afganistanu sve gore; Talibani se pregrupiraju; za Ladena niko ne zna nista. Izrael napada susjednu zemlju; Hezbollah jaca politicke pozicije; Libanon na rubu gradjanskog rata.
U Britaniji uhapseni britanski drzavljani drugacijih prezimena; Dick Cheney i njegove lovacke bravuroze pune vijesti; Papu safato lapsus lingue; Njemacka dobila novog premijera.
Danski tjednik objavljuje uvredljive karikature; niko pojma nema sta se desava u Sjevernoj Koreji; u Iranu prosiren nuklearni program; Mahmoud Ahmadinejad ne jebe zivu silu; umire bivsi cileanski dictator Pinochette.
U Lodonu otrovan bivsi ruski spijun; u Madjarskoj nemiri zbog vlade; Hugo Chavez prozva Busha demonom; Fidel Castro bolestan pravo.
U Americi, na izborima za kongres, demokrati rasturili republikance; Rumsfeld je otisao tiho; umire najstariji americki predsjednik Ford; Sadamu se ne pise dobro.
Somalija u ratu ; u sudanskoj pokrajini , Darfur, nasilju nema kraja; politicki sukob Hamasa i Fataha.

U Bosni izabrano, ko zna koje po redu, predsjednistvo; dvojca glavnih glavonja balkanskih ratova i dalje na slobodi; dejtonski sporazum cvrsci nego ikad; u modi su strajkovi gladju.

Niko vise i ne pita za globalno zagrijavanje…

No comments: