Monday 5 February 2007

Malo o filmu...IV

Neki filmovi koje sam gledao zadnjih dana:

THE PRESTIGE- Engleski. Odlicno osmisljen film. Dva madjionicara; jedan je bolji showman; drugi je bolji sa trikovima, rivalitet, opsesija, drama...Preporucujem. David Bowie igra Nikou Teslu.

BLOOD DIAMOND. Nista narocito, da ne kazem bezveze. Trgovina dijamantima, nespretno prikazana kroz stotine mrtvih. Di Caprio je negativac, kako to biva u holivudskim filmovima, on ima pitanja, budi mu se svijest da zeli da se mijenja. I tako, ide on za dijamantom, sa svojim crnim kompanjonom, gazi dzungle Afrike ko od sale, rastura jedno tri stotine gerilaca, usput se; naravno; i zaljubljuje, da bi na kraju, sa satelitskim telefonom u desnoj ruci i suznim pogledom uprtim k visoravnima rodne Afrike, umro i usao u legendu.
Meni film nije sjeo.

APOKALYPTO- Rezija Mel Gibson. Za razliku od "The Passion of Christ", (koji me, btw, nije odusevio), Apokalypto je izvanredan film, koji te drzi od prve minute. Napet, pun adrenalina, non-stop u pokretu, dinamican. Gibson je obradio jedan dio ljudske istorije, civilizacija Maya prije dolaska kolonista, na nacin koji niko prije njega nije ni pokusao. Da, film je surov, nasilan, ali pokazuje(ako je baziran na istorijskim cinjenicama), jedan period , jednu kulturu, klasne razlike, hijerarhiju, ritual zrtvovanja za Bogove...
U sustini, film je good guys vs. bad guys, ali ono sto me je odusevilo su svi ti kostimi, tetovaze, frizure, oziljci kao dekorativni elementi na tijelu...Uradjen bez holivudskih glumaca.

No comments: