Thursday 4 October 2007

Cork

To bi ko na nasem bilo pluto. Ne, pluton, onaj, ne znam koji po redu planet niti onaj cuko iz crtanih, nego gradjevni materijal, kora posebnog drveta koji raste vecinom u mediteranskim zemljama Portugalu, Spaniji...cork.
Elem, imamo namjeru, u dogledno vrijeme, itison(iliti-etison) zamjeniti podom od ovog materijala.
Malo smo istrazivali po netu, specijalizovanim radnjama i ne izgleda lose(malo je skuplji nego hardwood). Dobar je izolator (tako barem kazu), mekan pod nogama, necujan, izdrzljiv, jednostavan za instalirati, lak za odrzavanje. Isto reklama za tuzlanski siporex...

Ali, tu se izbor isprecio pred odluku nasu. Tako to biva, kad ga nema, ne valja, kad ga ima, opet isto. Ne mozes se odluciti. Inace, moja je zenica po profesiji u arhitektonsko-dizajnerskim vodama, tako da joj nas, nedavno kupljen stan, predstavlja mali projekat. Neka, u redu je, udri, odluci, spoji nijanse, spari tonove, izaberi, taman, svijetao, saren, samo nemoj mene puno pitat. Eh, kad bi to tako lako islo.

Ako ne kazem nista, nisam dovoljno ukljucen u uredjivanje zajednickog nam stana, ako nesto predlozim, to mora proci duboko analiziranje i dizajnersku zamisao mog perfekcioniste, ako sutim, ne valja sto sutim, ako dignem ton, sto se deres, cujem te...Dobro je da smo zajedno u finansijskim vodama, tako da nas one i drze dobro na povrsini nasih ideja, zelja i mogucnosti. Jednog dana, biti ce, zasijati ce cork pod u mome stanu, do tada, evo primjeraka, svaki prijedlog dobro je dosao.

8 comments:

Anonymous said...

4. s lijeva - ovaj svijetli...HH

sretno dijete said...

Moj je prvi s lijeva...samo se pola vidi.

Anonymous said...

Najtamniji, ovaj zadnji desno sto se citav vidi. Nekako tamna boja meni prizemlji sve (od glagola "to ground"). Takodje trebate imati u vidu koje nijanse vam je drveni namjestaj, pa odluciti za kontrastnu boja poda, jer nije lijepo imati puno slicnih nijansi, a nimalo kontrasta. Eto, a vi sad kako hocete. :)

sretno dijete said...

Ciao M,

Nesto nismo za tamnu varijantu, upravo radi tog kontrasta, zid, pod, namjestaj, prirodna svijetlost...
Pored toga, kazu da sa vremenom pocinje da blijedi, gubi prvobitnu boju. A i mrve se lakse vide...wahahahahaha.

Ne kazem nista protiv, ima i tamnih zanimljivih, zato smo i na mukama...

Anonymous said...

SD :-)
Na ovoj prvoj slici,vecoj...prvi i zadnji mi se cine bas OK.Nisu monotoni i daju se lijepo kombinovat s namjestajem.

Pusa tebi...

sretno dijete said...

Ciao Nadi,

Da i meni se te kombinacije svidjaju, kao sto sama kazes, ne izgleda monotono.
Medjutim, pod ne smije biti ni too busy (kako se na nasem kaze-previse ziv?!), jer se gubi na prevelikoj povrsini, postaje predominantan. Nesto izmedju bilo bi idealno...

Umalo zaboravih. Pusa i tebi puta dva...

Anonymous said...

Hihihihiiiiiiiiii, vidi njega, hoce komentar, a uporno 'navija mlin na svoju vodu'. :) Pa ako znas sta hoces sto pitas?! :D
Sala mala.

Nego, i meni je ovaj prvi s desne strane, sto se u potpunosti vidi, najinteresantniji. Mozda zato sto i mi imamo taman pod i apsolutno smo odusevljeni s bojom. Naime, sta god da smo mijenjali, namjestaj, boje zidova, taj tamni pod to tako dobro 'apsorbuje' da je za svaku pohvalu. I sto je najvaznije, sve stilove namjestaja 'podnosi'.
S druge strane, u pravu si, svaka tacka se vidi na njemu. Jos mozes misliti kada nam se pas pocne linjati.... komotno mogu pod cistiti pet puta dnevno i opet nesto ostane. :) Mada, i tu je moderni svijet dohakao problemu --- rjesenje se zove Swiffer! Dok telefoniram u 10 min obrisem 100m2. :):) A ono sto zvrnda dok si ti kulturno na netu i isto kao da imas kucnog ljubimca mrvojedca (Bog pozivio onog ko ga izmisli!) se zove ROOMBA!!!!!!!!!!!! (mozda nisam spelovala pravilno, ali znas na sta mislim:) E jedino sto moj cukuly bas i nije lud za tom spravicom koja mu invazira teritoriju... ali hej... kada pocne kupiti svoje dlake iza sebe imat ce pravo glasa... a do tada- Roomba vlada! :)

Uh, opet ja odoh u duzinu i sirinu, mada, da znas da u stvarnosti stvarno vise nije tako, pravo sam se umanekenirala. :) Hahahah, opet ja odoh negdje.:)

Eto tako, da sumiram, taman pod zlata vrijedi, a i daje izgled prostoru vrijedan milion baksova - garant!

Puno pozdrava i sa srecom vam, a da usput pozdravim (nadam se da ne zamjeris) i Nadinu i Mirelu, poljubac cure!

sretno dijete said...

Ciao Amela...

Navij'o ne navij'o , mlin na moju vodu garant nece doci...
Joj, je l' Roomba(cuj Roomba, garant je zensko od Ramboo), ono nesto ko mali R2 D2, cini mi se da sam vidio kod jarana, okruglo, pljosnato, ukljucis, obiljezis teritoriju laserskim zrakom, a ono pici po stano ko ludo. Nisam siguran da li na isto mislimo, ali je dobra ideja ako dodje do postavljanja poda, on(a) bilo bi idealno rjesenja za ciscenje.

Btw, sto cu zamjerat sto pozdravljas cure...ccc...ljubi, grli, deri,grizi, stisci, grebi...dok dlake ne spa'nu. Virtualnih pozdrava nikad dosta.