Sunday 7 September 2008

Deer Lake

Danas je predivna septembarska nedjelja. Sunce nas nagradjuje zrakama svojim, jutarnji sati poceli su mirno.
Takvo sto se ne propusta. Umivanje, prva kafa i odlazak iz stana. Prvo zaustavljanje, lokalni kafic, lagani dorucak, kajgana i svjezi sok od narandze.


Sljedeca stanica na mom nedjeljnom putu grada u kome zivim, Deer Lake. Sicusno jezero okruzeno zelenilom i obrisima urbanog sirenja. Jos uvijek je jutro, jos uvijek guzva ne remeti tisinu sto samo priroda moze da ti pruzi. Jedino, usamljeni galebovi, patke i gojazne kanadske guske, ispitivacki setaju obalom i povremeno skrecu pogled prema tebi.


Uzimamo kajak, polako ga spustamo u jezero, prvi zaveslaji ostaju iza nas. Volim taj zvuk, taj dodir vesla sa neravnom povrsinom jezera. Voda, izranjanje i uranjanje, hipnoticki ritam sto me cini smirenim. Ne osjecam napor, mada nije veslati lako, pustam se nagonu. Idem onoliko koliko mogu.
Obalno bilje, lopoci, trske, razne trave sto imena im ne znam, diskretno daju na znanje da ne prilazim blize. Povinujem se nepisanom zakonu prirode. Veslam dalje...


Guske, u niskom letu,prelaze mi preko glave. Minijaturna eskadrila na svom putu ka jugu. Kako znam da li je ovo jug? Mozda je sjever, ali za njih je uvijek jug. Ili je to samo u pricama da ptice lete prema jugu, pa ja automatski odredjuem njihov pravac. Ali, guske nisu ptice? Zapravo, jesu, ali ne izgledaju kao one, njihova tijela nezgrapnim se cine, zato me i bune.
Logika mi bas ne ide u ovo nedjeljno jutro. Veslaj, bolje ti je. Ovo je onaj unutarnji glas sto nas ponekad pozuruje. Moj se odraz na povrsini jezera smije.
Deer Lake, hvala ti za nedjeljno prijepodne...

13 comments:

Anonymous said...

is that the place where you spent your weekend?
wow!
uau!

cheers
lesha

sretno dijete said...

Hi Lesha,

I went kayaking yesterday(Sunday).
The weather was sunny and I took advantage of a beautiful September morning.
It is a small lake tucked into middle of the city, not far away from my place. The urban retreat...

Ciao

SD

Lesha said...

it must have been very relaxing. I went hiking just a few km out of my town. it is very similar to sarajevo, where, just after 10 minutes by car you're already in the countryside and you can start a nice walk in the woods to the top of a mountain. I really enjoyed it.
:)

sretno dijete said...

Vancouver city and its vicinity are abundant with nature.
So if you're an outdoor person this the right place to visit. Hikers paradise...

Cheers

SD

Anonymous said...

tako mi je lijepo doci na ovaj tvoj blog, kao da sam sa vama opet tu, znas kako je dok sam bila tamo nisam se mogla opustiti, a kad sam ovdje fali te mi puno. Divne fotke (stvarno imas smisla za fotografiju), puno pozdrava od Rodice

sretno dijete said...

Ej rodjak, gdje si ti, moja ti...how was in Turkey?

Vidis, tu te nismo uspjeli odvesti, a bas je blizu nas. Hoces ti sa onim zmajevima da letis...

Pozdrav maloj i velikoj raji

SD

P.S I ti nama pravo nedostajes...

Anonymous said...

Zao mi je sto nisam patke vidjela, ali sam letila pa sam mozda koju i u zraku srela :). Turska ma vala ne moramo opet, lijepo bi ali zadugo nas nece opet vidjeti. Haj javicu vam se malo mail-om.
Pozdrav Rodica

Anonymous said...

Zdravo Sretno Dijete,
Jesi li gledao ovaj film
http://www.youtube.com/watch?v=RWWlbcPvnL0&feature=related

Jedan od omiljenih mi.
Lepe fotografije :), mirne.

Malena

sretno dijete said...

Ne, ne , ovo su ti kanadske divlje (ili u narodu poznate ko-divljakuse)guske, krupne, debele, zakonom zasticene. Ne mozes ni kamencicem barem malo da ih zakacis...ccc...sramota...takav ti je ovdje zakon, moja ti.

Jos kad prodju iznad tvoje glave isto ko krdo letecih teladi...fantazmogorija.


Citamo se

SD

sretno dijete said...

Ciao malena,

Ha, gdje si izvukla ovaj spot.
Jesi li vidjela kako visoko guske lete? Eskadrila prava. Eh, Kanada je to...

Btw, nisam gledao film. Kako li se zove? Prvi put s guskama na jutrenje/letenje?
Ali zato sam redovno pratio Opstanak i gledao Hitchcockove "Ptice".

Pozdrav

SD

Anonymous said...

Fly away se zove film. Vise puta ga gledala(na polici mi stoji), odgledaj ako volis price o strahu, samoci, hrabrosti, ljubavi i pobedi jedne devojcice Amy :))) i kanadskim guskama. I Amy i guske su ostale bez mame a treba ziveti, ne bilo kako vec kao da je mama tu.
Poz
Malena

Anonymous said...

Fly Away Home
:)

sretno dijete said...

Joj nesto mi to premotivno zvuci...nisam bas ovih dana za iskazivanje svojih i analizu tudjih emocija. Film ce malo pricekati, odmor meni treba prijeko...

Pozdrav

SD