Wednesday 8 December 2010

Cigare vs. trava

Uletih u razgovor na poslu, a heated discussion, sa par svojih jarana Kanadjana. Zasto je pusenje (cigara) u Kanadi , i u vecini tzv. zapadnjackog svijeta anatemisano, stavljeno na javnu lomacu, najgori porok sto covjek cini?
Mislim, ide mi na ganglijski sustav odnosno zivce, lazno moralisanje o stetnosti cigara (kao da je to neka novost), a najvise me zanima kada i na koji je nacin drustvo prihvatilo percepciju da je pusenje grozno, odvratno, a pusaci stavljeni pod lupu, na stub srama. Pusaci su gradjani drugogo reda, a pusenje je legalno, zakonski dozvoljeno.
S druge strane zanima me kako se tako blagonaklono gleda na potrosace trave, kao nesto normalno, sveprihvaceno, da ne kazem cool, a marijuana je ilegalna. Vise to nije mladalacki protest nego pristupnica u krugove pseudo-intelektualizma i preseravanja upper middle class generacije. I sad , oni mene uvjeravaju da je cigara opasna po zdravlje i da je to naveci razlog sto je javnost okrenuta protiv pusaca u zadnjih deset godina i da je to u redu i da kampanja protiv njih i dalje treba da bude ostra.
De ba nemojte mene peglat. Pa sto ne zabranite proizvodnju? Sto ne ukinete industriju duhansku? Pa nisam ja tele sto pase po pasnjacima namjestene tolerancije i laznog morala, ucinite nesto, recite odlucno ne vladi, industriji.
Dok mi pricamo, da, bas sad, znate li vi koja su mjesta najopasanija za zivot na kugli zemaljskoj? Znate li gdje mozete izgubiti glavu u sekundi, a da nikada nece saznati zasto? Ne, nije Bagdad, nije niti Afganistan. Ja cu vam reci. To su Tijuana i Ciudad Juarez, da lijepi moji pusaci trave i duplih standarda. Da vas podsjetim to su gradovi u Meksiku, na granica sa US, i zadnje tri godine a full scale war se vodi, za teritoriju, za most sto vodi na ovaj kontinent, za market, supply and demand, za vas. Pusaci su krivi za sve, jelde, o kojem zdravlju govorimo sada? Rat je na cetiri sata leta od vaseg doma, na kucnom pragu sjevernoamerickog kontinenta, ali vas kita boli. Vazno je da si cool u svojim ocima razroke realnosti, vi ste to ko neki buntovnici protiv ustaljenih normi, establishmenta. Wow, evo sam se sav najezio od strahopostovanja, ko da sam pojeo gajbu breskvi ili cuo jos jednu zalopojku Bryan Adamsa.
Uobrazena derista , japijevska credit card generacija, ljudi bez sarma, kojoj je najveci dozivljaj u zivotu napiti se na Christmas Party sto organizuje kompanija, nabijem na cunu svoju pionirsku vas i vasa hipokriticka razmisljanja. Ako me ko moze natjerati da pocnem pusit to ste vi, dusobriznici, agresivni anti-pusaci, prodavaci magle bez pokrica. Prestao sam pusit iz inata, pocet cu isto tako.
Jebem vas ustogljene, treba vam trava da se osjecate bolje, da vas pokrene, treba vam neprirodan podsticaj za nesto sto je prirodno zato sto vas drustvo formira da ne pokazujete emocije? Sad ce vama Travis poruciti: "...listen, you fuckers, you screwheads. Here is a man who would not take it anymore. A man who stood up..."

Bas sam se lijepo ispucao. Odoh sad i radit nesto...

7 comments:

Anonymous said...

Bravo, stari :) Izrazio si i moje mišljenje.
Što reče Bill Hicks, pokoj mu duši:
As a wise man once said "I now realize I smoke for simply one reason: spite. I hate you non-smokers with all of my little black heart. You obnoxious, self-righteous, whining little fucks - my biggest fear if I quit smoking, is that i'll become one of you."

sretno dijete said...

Jesi vidio starac sta ti je zivot zapadnjacki. Ni cigare vise ne mozes zapalit ko covjek a da ti andjeli laznog morala nad glavama ne lete. Evo, sad bi ja njih ovom tastaurom po krilima razvalio...

pozdrav veliki
SD

Retka Zverka said...

SD, svaka ti čast na postu. Ne da si ga napisao, nego... :) Ma, na sve strane licemerje. Nadam se da će kolege da se potruju pijući i žderući za DŽ na Company Christmas Party. ;P Pa da bude ko iz nekadašnje Bronhijeve reklame: "Lakše se diše...", ccccccc.

sretno dijete said...

RZ...To je ono sto smo spominjali, flow, tok misli, kad ti dodje samo pusti rucnu, pisi, kasnije ces uljepsavati ako treba. Tako da sam i ovo napisao u dvije minute. Oni me iznervirli, njima hvala, dobar post na papiru/blogu...:)

pozdrav
SD

Moj tzv. život said...

hahah :)) neka si im skresao! :))

salko said...

Prije par mjeseci ukljeste mi se diskovi na vratnoj kicmi pa odem do ljekara ne bil mi dao kakvog mehlema.Prvo pitanjekoje mi postavlja:jesam li pusac?Poznato je da ljekarska etika pusace posmatra kao samoubojice pa samim tim ne treba im poklanjati njegu jer su vec mrtvi.Kakve veze ima kicma sa duhanom?Ako su mi pluca zatrovana mozak mi je jos uvijek cist ko planinski potok.Pun mi je kurac licemjera i raznoraznih pametologa,boraca za zdrav zivot dok najvise dijece na svijetu umire zato sto im pisljivi penicilin.Ima da pusim kad bi znao da cu sutra umrijeti od raka.

sretno dijete said...

Ovdje samo sto nisu sliku otvorenih pluca umjesto pakovanja poceli prodavat. Ne kontaju oni poruku sto na Yorku bijase davno..."S cigaretom nisi sam"...

pozdrav