Thursday 1 February 2007

Ex-Yu Rock...II

SLOVENSKA SCENA

Jedna od blagodeti neta je sto mozes nabasati, podsjetiti se, cak i skinuti, albume koje nisi cuo eonima. Tako da sam zadnjih dana skinuo neke slovenske bendove, pa da malo i popricam o njima.
Vjerovatno jedan od najoriginalnijih grupa bivseg nam muzickog prostora, svojevrsni juznoslavenski Frank Zappa, bijase Buldozer. Njihov debut iz polovine 70-tih, "Pljuni Istini u Oci", smatra se jednim od najotkacenijih albuma uopste. Kako za kritiku, tako i za publiku. Na pocetku negirani, neprihvaceni, kasnije sticu popularnost van granica Slovenije i postaju cult.

Laibach je prica za sebe. Evo, citam na netu, treba uskoro da gostuju u Sarajevu. Sto ce reci, vise od 25 godina na sceni. Od pocetka njihovog rada, prate ih kontraverze, provokativna ikonografija i minimalistiski nastup, sa istim takvim zvucnim izrazajem. Stvaraju sebi svojstven stil koji ne ostaje neprimjecen, kako od vlasti tako i od publike. Njihovo stvaralastvo je koncept, multimedijalni projekat, industrijski destruktivizam...oni su Laibach.

Meni dragi Lacni Franc, pojavljuje se pocetkom 80-tih i odmah skrecu paznju na sebe tekstovima i karizmaticnim Zoranom Predinom. Mogu reci, da sam malo zakinut nepoznavanjem slovenskog jezika, jer ta barijera je uvijek bila prisutna da upotpunosti prihvatim pjesme i poruku koje nose u sebi bendovi sa tih prostora.

Pankrti su bili, prvi, pravi, originalni punk bend ex-yu prostora. Pero Lovsin i kompanija bili su uzor mnogim mladim bendovima, narocito nadolazecem novom valu, svojom beskompromisnom svirkom i koncertnim nastupima. Svi su zeljeli da imaju kratke kose i zvuce ko Pankrti...rekao bi Johnny.

U prvoj polovina 80-tih, na sceni se javlja Videosex, electro-pop sastav, u cijem je centru stajala ona, najeroticnija pojava datog vremena, zena sa glasom i stasom. Anja Rupel. A detektivi traze...

Negdje u isto vrijeme, pojavljuje se duo Borghesia, a malo kasnije na sceni je zanimljiv, meni izuzetno drag, sastav, jos zanimljivijeg imena; Miladojka Youneed. Jazz, rock, funk, saksafon, klarinet...zanrovsku odrednicu tesko je naci, a da su bili originalni, bili su...

http://www.youtube.com/watch?v=Q3SvjSu4R-8&mode=related&search=

No comments: